sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Viherpihassa asiaa syksyn lehdistä

Aina innolla odotan Pentti Alangon kirjoituksia Viherpiha-lehdessä. Hänen kirjoituksistaan huokuu maalaisjärki ja pitkä kokemus kasveista.

Syksyn lehdet on asia joka toisia ihastuttaa ja toisia vihastuttaa. Uusimmassa Viherpiha-lehdessä Pentti Alanko kehottaa jättämään lehtiä puutarhaan maatumaan.
Mielestäni juttu kannattaa ehdottomasti lukea!Vaikka toiset paikat haluaisikin haravoida, uskoisin melkeinpä joka pihasta löytyvän paikan jossa lehtä voisi hyödyntää. Meidän nurmikko ainakin voi paremmin kun osa syksyn lehdistä murskataan ruohonleikkurilla ja jätetään paikalleen.


Myös perennapenkeissä voi lehtiä hyödyntää kunhan ei ikivihreiden kasvien kuten patjarikkojen tai vastaavien päälle laita. Vaan mullan pintaa kattamaan. Sinne ne maatuvat talven aikana. Ja kas rikkaruohonsiemenet ovat jääneet maatuvien lehtien alle eivätkä pääse keväällä itämään
valonpuutteesta johtuen :)

Muitakin kiinnostavia juttuja lehdessä oli taas tarjolla.
Taidanpa kokeilla kulhon askartelua Viherpihan ohjeen mukaan..


9 kommenttia:

 1. Pertti Alanko on ihana, hän on mun ehdoton guru. Olen ollut parilla hänen lyhyellä kurssillaan ja tykkäsin kovasti. Hän on tosiaan tolkun ihminen ja osaa perustella asiat selkeästi ja aukottomasti. Iso peukku Pentille!

  VastaaPoista
 2. Niinpä, mitäpäs tuohon lisäisi. On tosi kiva että saamme lukea hänen kolumnejaan. Ne tulee aina ensin luettua lehdestä :)

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Alangolla on pitkä kokemus ja maalaisjärkeä. Hänen juttujaan on kyllä ilo lukea :)

   Poista
 4. Minäkin tykkään hänen kirjoituksista.Minä en haravoi kaikkia lehtiä pois osan lehdistä jätän maahan ajan leikkurilla ruohon siinä samalla menevät lehdet silpuksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen jälkeen kun meillä alettiin hurautella leikkurilla syksyn lehtiä nurmikkoon , niin nurtsi kyllä näyttää paljon paremmalta :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Eikös vain. Hänen vinkkinsä monesti paitsi helpottaa työtä niin myös ottaa huomioon kokonaisuuksia. Sitähän ei aina ikävä kyllä huomioida.

   Poista
 6. Tykkäsin myös Alangon kirjoituksesta, hän on ennenkin ajanut samaa asiaa. Työpaikallani oli moni kovin huolissaan haravoinnista, kun aina vaan satoi, ninpä otin heille kopion kyseisestä kirjoituksesta, ja kahvipöydässä olikin sitten pulinaa kun sitä ihmeteltiin : ) Ei noin kerrasta mennyt läpi, mutta ajattelin vähän lieventää työkaverien stressiä ja jos vähän olisi jäänyt idean poikasta jollekin.
  Oon kääntänyt syksyn lehtiä myös kasvimaahan, ja ei ole paljon keväällä niitä enää näkynyt.

  VastaaPoista