lauantai 16. helmikuuta 2013

Kasvihuone kotipihalla


Oman tomaattihuoneen satoa ei voita mikään:)
 

Moni viherpeukalo miettii tähän  aikaan vuodesta, miten ihanaa olisi jos saisi pienen kasvihuoneen puutarhaan. Sinne muutama tomaatti kasvamaan ja ehkä jotain muutakin mukavaa kuten yrttejä ja vaikkapa chili. Ja sato melkein ryöppyää ovesta pihalle.. 

Minä olen hullaantunut kotona kasvatettuihin tomaatteihin. Useita tomaattilajikkeita on tullut kokeiltua. Taas on siemenet tilattu ja kerrassaan hykerryttäviä lajikkeita on luvassa. Ah ja Voih, kun malttaisi odottaa..
Hyvinä tomaattivuosina olemme nauttineet omia tomaatteja vielä seuraavan vuoden huhtikuulla, tosin pakastettuina siivuina.  Ovat muuten hyviä mm. piirakoihin ja pizzoihin. Ja maku, se on ihan vertaansa vailla..

Mutta siihen kasvihuoneeseeen. Millainen sen sitten pitäisi olla. Omana kokemuksena voin sanoa että harvoin se on liian suuri. Useimminkin liian pieni. Käytännön hoitotöiden kannalta alle 10m² kasvihuone on hankala hoitaa ihan ammattilaisellekkin. Ihan senkin takia että pieni huone kuumenee ja jäähtyy nopeammin kuin isompi.
Jukka kasaa tomaattien kasvatuslaatikoita. 
 Niissä hyödynnämme vanhaa lämpölavatekniikkaa, 
jossa pohjalle tulee paaleja


Kasvihuoneelle on eduksi jos ihan kuumimman porotteen aikaan se on hetken katveessa tai sitten sen voi yksinkertaisesti vain varjostaa hellepäivien ajaksi. Itse käytän kasvihuoneen varjostamiseen siihen tarkoitukseen myytävää "maalia", jonka voi levittää reppuruiskulla. Varjostukseen voi käyttää vaikka kalkkivelliä. Veteen vain sekoitetaan hienojakoista kalkkia ja  seos nakellaan kasvihuoneen seinille napolla.

Kasvihuoneen tuuletustakin on hyvä miettiä ennen huoneen valintaa. Ensinnäkin oviaukko on hyvä olla sellainen että siitä mahtuu ainakin kottikärryillä. Minun mielestäni takapäädyssä on hyvä olla reilun kokoinen tuuletusikkuna. Toki myös kattoluukut tarvitaan


Pikkuhuoneen päädyssä päätyluukku, jossa saranat on keskellä luukkua.
Luukun avaaja on kiinnitetty luukun alapuuhun.


Automaattiavaajat on käteviä luukkujen avaamiseen. Niissä on sisällä vahaa, joka reagoi ilman lämpötilaan. Näin ne avautuvat kun aurinko alkaa lämmittää ja sulkeutuvat päivän viiletessä. Näissä luukunavaajissa on myös hieman säätövaraa. Huono puoli noissa avaajissa on että usein ne on aika hempuleita. Kannattaakin laittaa pieni ketju joka stoppaa jos luukku meinaa tuulella lentää nurin niskoin.
Jos kasvihuoneen katemateriaalina on muovi kannattaa miettiä saman tien kaksinkertaisen muovin laittamista. Väliin pitää jäädä ilmatila, sillä kaksinkertaisen muovin idea on pitää paremmin lämpöä kuin yksinkertaisen muovin. Ilmahan on hyvä eriste, joten huolehdi että muovien välissä on kunnollinen ilmarako. Kasvien kasvamisen kannalta kaksinkertainen muovi on parempi, sillä keväisin ja syksyisin lämpö pysyy kasvihuoneessa pidempään. Jos lämmität kasvihuonetta niin mielestäni kaksinkertainen muovi puoltaa hyvin paikkansa. Ei mene niin paljon lämpöä harakoille. Hyvä konsti lämmityksessä säästämiseen on myös alla kuvassa oleva ratkaisu.


Kun kasvatuslaatikot on saatu lämpenemään, päiväsaikaan pidetään päällä kasvuharsoa.
Yöksi ne peitetään styroksilevyillä ja sitten vielä voidaan nakata joku viltti niskaan.
 Jos aluksi tarvitaan lisälämmitystä voi koko huoneen sijaan lämmittää vaan  pelkän laarin.


14 kommenttia:

  1. Kiitos paljon tietoa sisältävästä postauksesta. Minulla on sellainen pikkuruinen kasvihuone, jossa kasvattelen tomaatteja ja kurkkuja. Toiveena olisi vielä saada isompi, jonne saisin pöydän ja tulit ja kasvattelisin kaikkea eksoottisempaa ruukuissa. Enemmän sellainen oleskeluun tarkoitettu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että pidit postausta hyödyllisenä. Oi kun tuo sinun haaveesi kuulostaa ihanalta :) Minäkin haaveilen tuollaisesta kasvihuoneesta sitten eläkepäivien iloksi..

      Poista
  2. Mielenkiintoinen juttu. Vaikka oma kasvihuoneeni on pystytetty vasta viime syksynä, ja kokemusta kasvattamisesta ei ole vielä yhtään, niin olen jo huomannut että teimme virheen, kun emme korottaneet alareunaa niin, että kasvatusaltaille olisi ollut hyvin tilaa. Nyt ne täytyy kaivaa maahan ja tomaatti tarvitsee kasvusyvyyttä kuitenkin jonkin verran.
    Eli kannattaa todellakin paneutua asioihin ennen kuin tekee ratkaisuja !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei huolta Pivi, tomaatti ei tartte noin syvää kasvutilaa mitä noissa meidän kasvualtaissa on, vaan se pärjää hyvin paljon pienemmällä. Olen nähnyt ihan hyvin voivia ja tuottavia tomaatteja esim. Biolanin kasvusäkeissä (http://www.biolan.fi/suomi/default3.asp?active_page_id=177).
      Meidän syvät altaat on tehty sitä varten noin syviksi että siellä on lämmintä kasvutilaa jo hyvin aikaisin keväällä, ilman että tarttee koko huonetta lämmittää.
      Ennen kuin nämä altaat tehtiin niin meillä oli paljon matalammat kasvualtaat vain n. 25-30 cm. Ja sato oli ihan hyvä :) Hoitamisen kannalta kasvualustan syvyydellä on merkitystä sikäli että että mitä pienempi kasualusta sitä useammin pitää kastella.

      Poista
    2. Ok, kiitos vastauksestasi. Katsotaan millaisen kasvualustan sitten keväällä saan aikaiseksi. Tuo lämpöpenkkin on kyllä mahtava idea, ekologinen !

      Poista
    3. Ole hyvä :)
      Lämpöpenkki on tosi käytännöllinen. Laitan siitä vielä myöhemmin erikseen kirjoituksen. Olin aivan unohtanut koko idean kunnes viime keväänä bongasin sen Suvin blogissa.(Yritin sitä etsiä sieltä että olisin laittanut linkin sinne mutten löytänyt juttua silloin. Täytyy korjata asia myöhemmässä postauksessa).

      Itse ideahan on tosi vanha tuollaisia vaarinikin käytti omalla kauppapuutarhallaan. Ennen vanhaan puutarhurikouluissa opetettiin niiden tekemistä ja käyttöä. Säästyi paljon työtä ja energiaa.

      Meidän penkkien seinät joita Jukka tuossa kasaa, on kierrätystavaraa. Vanhoja lämpöelementtejä, jotka saivat uuden elämän :)

      Poista
  3. Kiinnostava postaus, täytyy tulla ajan kanssa lukemaan teksti oikein huolellisesti! Kiitos, että jaat tietämystäsi, iloisena hyrisemme :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä ja tervetuloa uudelleen! Oikein kiva jos näistä minun kokemuksistani on iloa muillekkin..

      Poista
  4. Itsellä ei ole kasvihuonetta, mutta tätä postausta oli kiinnostava lukea. Minulla oli lämpimällä seinustalla yhtenä kesänä tomaatti, mutta siihen taisi iskeä perunarutto. Puutarhalehdessä innokas tomaatinkasvattaja kertoi, että perunaa ja tomaattia ei voi viljellä lähekkäin. Perunarutto leviää silloin tomaatteihinkin. Onko tässä sinun mielestä perää?

    Vastasin vihdoin lähettämääsi outoja tapoja tunnustukseen. Linkki:
    http://saveajapapuja.blogspot.fi/2013/02/chiliemo-ja-tunnustus.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siinä on vinha perä. Tomaatteja ei pidä kasvattaa perunoiden lähellä. Silloin perunarutto on tuota pikaa tomaattikasvustossa. Se johtuu näiden kasvien läheisestä sukulaisuudesta. Jos joskus katsot millaiset hedelmät perunoihin tulee kukkimisen jälkeen niin ne on ihan kuin pieniä tomaatteja. Jotkut maatiaistomaattilajikkeet ovat kasvustoltaankin hyvin perunakasvuston näköisiä.

      Poista
  5. Oikein hyödyllinen postaus,kiitos siitä!
    Itselläni on ihan muovihuone vielä toistaiseksi ja siellä on filmivanerista tehty n. 40 senttiä syvä kasvulaatikko. Kurkut ovat viihtyneet siellä hyvin samoin chilit. Tomaattien kanssa on ollut pientä tahimista kylläkin...
    Kennomuovisen huoneen haluaisin sitten joskus tulevaisuudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että postauksesta on iloa!
      Molemmat on mielestäni ihan hyviä sekä muovinen että kennohuone. Muovinen kestää toki enemmän ja antaa anteeksi maan routimista talvella. Kennolevyistä taas saa ehkä kauniimman, mutta ihan toimiva sekin on kunhan tekee perustukset paremmin.

      Poista
  6. Vautsi tuosta heinäpaalien käytöstä luen kyllä mielelläni lisää!! Olen kyllä tehnyt lantapattereita, mutta paaleista en ole kuullutkaan! Saadaan niitäkin joskus samalta hevostilalta kuin kikkareitakin:) Mielenkiintoinen blogi sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja tervetuloa toki uudelleen!
      On aina kiva että vinkkini löytää joku joka voi niitä hyödyntää :) Monestihan sitä voi oppia juuri toisten kokemuksesta.

      Poista