maanantai 6. tammikuuta 2014

Lauhan talven hyviä puoliaTulppaani "Scarlet Baby" aukeaa päivällä ihan apposelleen
ja menee illalla takaisin nuppuun.

Jos on jäänyt syksyllä kukkasipuleita istuttamatta
sen voi vielä tehdä. 
Minä istutin viimeisiä sipuleita ruukkuihin alkuviikolla,
narsisseja, krookuksia..Omenapuiden huoltokin onnistuu hyvin kun ilma on kosteaa.
Tavallinen nahkainen työhanska on hyvä jäkälän puhdistamiseen omenapuun rungolta. Kun puu on märkä jäkälän puhdistaminen onnistuu hellävaraisesti hanskalla pyyhkimällä.

Vahtimestarimme eilen päivällä

Lämmin sää on viime aikoina paljon mietityttänyt ihmisiä; miten se vaikuttaa kasveihin. Miten ne selviävät jos ovat jo lähteneet kasvuun. Onneksi kasvit on hyvin sopeutuvaisia, todennäköisesti vain harva kasvi menehtyy tämän lämpimän jakson takia. Vaarallista kasveille ja erityisesti havuille voi olla jos nyt tulisi kovat pakkaset eikä lunta ollenkaan suojaamaan maata.  Silloin routa menee syvälle märässä maassa. Kevätaurinko lämmittää kasvien maanpäällistä osaa mutta ne ei voi saada vettä routaisesta maasta. Havupuita kannattaa varjostaa varoiksi ettei kävisi niin kuin viime vuonna. Paljon vanhojakin havupuita sai vaurioita uusista puhumattakaan. Suojat pitäisi olla paikoillaan heti kun aurinko alkaa lämmittämään. 


Matala havukasvi istutus katettiin pienilä kivillä.
Kivet kerää kämpöä heti kevät auringon paistaessa.


Kalkkia voi hyvin levittää paljaaseenkin maahan. Kalkkihan painuu maahan sateiden myötä, mutta esim. kortteen vaivaamalla alueella siitä voi olla hyötyä että kalkki painuu nopeammin melko syvälle. Korte kun ei pidä kalkista ja sen juuret menee syvälle, joten ihan rikkaruohontorjuntanakin kalkkia voi käyttää. Monet kasvithan hyötyvät kalkista mutta eivät ihan kaikki.


Kevättä kohti mennään...

7 kommenttia:

 1. Täytyypä katsoa, onko meidän hedelmäpuissa jäkälää. Ja pitää muistaa kertoa veljelle tästä vinkistä, kun heillä on vanha omppupuu. Kiitti vinkistä !
  Ajattelin ripotella takkatuhkat puutarhaan tässä joku päivä. Eikös se aja vähän saman asian kuin kalkki ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Puut kyllä kiittää jäkälän poistosta. Jäkälän suojissa on tuholaisten helppo talvehtia.
   Kyllähän se tuhkakin kalkitsee, joten hyvä hyötykäyttö sille on levitellä puutarhaan.

   Poista
 2. Mietin jopa tulppaanien sipulien tilaamista, mutta nyt taidettiinkin luvata jo pakkasia tänne eteläänkin. Meillä tarvitsisi ryhtyä myös tuohon jäkälän poistoon. Vanhat puut kun ovat niin oivallinen kasvualusta niille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäkälän puhdistaminen kyllä kannattaa ja on tosi helppoa nyt kun kaikki on niin kosteaa pihalla.
   Tilaamalla sipulit voi olla että nippa nappa ehtisi jos niitä on jollain kotimaassa jäänyt varastoon.

   Poista
 3. Kiitos vinkistä,nimittäin kalkinkäytöstä kortteen torjunnassa.Tuota kokeilen kyllä. Voi teidän hienoa Mihela's poitsua. Kovasti kutkuttais ajella ensi kesänä Lunan kans teitä moikkaamaan...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain :) Korte viihtyy monesti puutarhan kosteimmilla paikoilla, joten kannattaa tutkailla myös sillä silmällä.

   Olette lämpimästi tervetulleita Lunan kanssa!! Olisipa se kivaa, tavata livenä ja vielä Lunakin :) En vielä uskalla sanoa vahtimestarillemme, se kun alkaisi heti odottaa valkkari kaveria kylään..Kehut kyllä kerroin hetimmiten.

   Poista
 4. Pikkuisen olen minäkin ollut huolissani tämän talven kelien vaikutuksesta kasveihin. Onneksi nyt viikonloppuna satoi lunta edes pikkuisen niiden suojaksi. Lisääkin tosiaan saisi vielä tulla ja jos pysyisi maassa lopputalven ajan niin kiva juttu :)

  VastaaPoista