keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Kevätkuulumisia

Aikainen pakkasaamu on kun pitkästä aikaa kirjoitan tänne blogiin. En ole teitä unohtanut blogiystäväni. Kevätkiireiden lomaan tuli pieni sairausjakso. Ne yhdessä tekivät arjesta aika haastavan. Onneksi on olemassa ihania puutarhaystäviä, jotka riensivät apuun :) Taimia on toimitettu tukkuasiakkaille jo viime kuun puolella. Toimitukset lähtikin tänä vuonna hyvin aikaisin. Pääsiäinen jo pakatiin täysillä taimimyymälöitä varten.

Meidän oma taimiston myymälä samoin kuin perennat.fi nettikauppa on myös avoinna ja monenlaista kivaa onkin tarjolla. Tänä vuonna uutuuspioneitakin on peräti kolmea erilaista :)Nyt on toukokuu jo pitkällä ja kohta äitienpäivä.  Heräsin viiden aikaan ja pakkasta oli -4,5.
Viikon sisällä nähty melkein kaikkea mahdollista kevätsäätä, auringonpaisteesta lumisateeseen. Raekuuro oli onneksi hyvin lyhyt ja rakeet pikkuriikkisiä, joten ne eivät vahinkoa aiheuttaneet.


Lämpölava
Kotona ehtii vielä perustaa lämpölavan satoa aikaistamaan. Lavan voi tehdä joko kasvihuoneeseen kuten meillä tai sitten pihalle. 

Lavakehikkoon laitetaan olkipaaleja vieri viereen. Lopuksi raot tiivistetään oljilla.
Meillä lavakehikot tehtiin ylijäämä elementeistä.


Paaleihin tehdään kolot lannoitteelle. Kaksi lannoitekoloa/paali on sopiva. Typpipitoista lannoitetta laitetaan  koloihin. Tarkkaa määrää en ole mitannut mutta n. juomalasillinen yhteen koloon. Lopuksi levitimme kalkkia paalien pintaan niin että siinä näkyy hennon vaalea kerros.
Seuraava vaihe on kastella paaleja kuumalla vedellä päivittäin yksi kastelukannullinen/paali kunnes lämpeneminen on käynnistynyt. Auringon paisteella olen peittänyt paalit mustalla muovilla jotka otan yöksi pois. Yökatteena käytyn styroksi levyjä. Jos kehikko on hyvin lämpöeristetty kuten kuvassa lämpenemiseen kuluu vain 3-4 päivää :) Sitten siellä lämpö pysyykin niin että voi vaikka tomaatit istuttaa tai mitä nyt sitten kukin mielii. 


Kaksi ensimmäistä lavaa on jo valmiita ja niissä on mm. basilikaa ja muita ihanuuksia kasvamassa.Kuvassa näkyvää verkkoa laitoimme lavojen pohjalle estämään jyrsijoitä pääsemästä aarteiden kimppuun..

Minä olen tosi tyytyväinen omiin lämpölavoihini. Tosi kätevää kun ei tarvitse vahtia kuinka lämpö pysyy kasveilla. Tänäänkin kun heräsin pakkasta oli ihan reilusti. Voin kuitenkin olla huoleton aarteeni eivät ole paleltuneet yöllä :)

Iloista puutarhakevättä!
Mitä puuhia kuuluu sinun puutarhakevääseesi?

4 kommenttia:

 1. Sairastelu on aina niin ikävää ja keväällä sairastelu vielä extra-ikävämpää :(

  Mahtavat lämpölavat;siellä on herkkujen ja aarteiden hyvä olla suojassa pakkasen puremalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanoppa muuta Katja, kyllä sitä talvella joutais ennemmin sairastamaan jos on pakko sairastaa.

   Lämpölavat on niin vau-juttu. Edullista ja ekologista. Lisäksi vielä vaivatontakin verrattuna siihen että pitäisi vahtia että toimiiko joku lämppäri :)

   Poista
 2. Kevät on niin kiireelistä aikaa,ilmat ovat olleet kinkkiset .ei ole kerinnyt paljon olemaan konen ääressä. nyt ollaa saatu sadetta ja yö pakkasetkin jo hellitivät
  Taitaa sittenkin kesä tulla kun kuulin jo kääen kukkuvan .
  Hyvää Äitienpäivää Heidi-Maaria !♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma!
   No sanoppas muuta, kyllä on ollut vaihtelevat kevätilmat. Kyllä se tästä vielä iloksi muuttuu kunhan sää lämpenee..

   Poista