perjantai 17. tammikuuta 2014

Pikkulinnut puutarhurin apuna, syövät kymmeniä kiloja hyönteisiä

Yksi pieni tiaispariskunta poikasineen syö kymmeniä kiloja hyönteisiä kesän aikana. Ajatelkaas mikä määrä, monen monta kertaa niiden oma paino. Ei mikään pikku juttu vaan todellinen puhtaanapitolaitos, josta puutarhan kasvit ja toki puutarhuritkin on mielissään!💝Kun nyt talvella huolehdimme että pikkulinnut saa ruokaa, niin ne puolestaan pienentävät tuhohyönteisten määrää kesällä. Varsinkin näin kovien pakkasten tullessa mitä nyt on ennustettu pihapiirin pikkulinnut on pulassa jos niillä ei ole helposti ruokaa saatavilla. Ruokintaa pitää huomata jatkaa kevään tuloon asti. Pikkuinen sinitiainen tarvitsee talvipäivänä 2-3 kertaa oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen seuraavasta yöstä. Melkoinen määrä on siis syötävä päivän valon aikana.

Aina on hyvin tärkeätä että kun ruokinnan on aloittanut niin sitä pitää jatkaa kevääseen asti kunnes linnut saa itse helpommin hankittua ruokansa. Eihän toki pieniä ystäviä voi jättää pulaan!
Pikkulinnut voi asua samalla paikalla vuosia jos ne saavat talvella ruokaa ja alueella on hyviä pesäpaikkoja. Minulla on jo vuosia ollut sopimus niiden kanssa, minä ruokin niitä että ne pärjäävät talven pakkasissa. Kesällä taas ne huolehtivat tuholaistorjunnasta tarhallani. 
Aina tammikuun viimeisenä viikonloppuna jokainen jolla on kiinnostusta voi osallistua Pihabongaukseen vaikka omalla kotipihallaan tarkkailemalla mitä lintulajeja näkyy. Lisätietoja pihabongaaus.fi

Kannattaa osallistua :)
Taidanpa tehdä viikonloppuna linnuille herkkuruokaa. Pakkasilla tukeva ruoka maittaa ja lintuja on tosi mukava seurata.

Helppo konsti tehdä linnuille tukevaa evästä pakkasille on sulattaa kookosrasvaa, johon lisätään loraus jotain kasviöljyä. Kasviöljy estää ettei rasva jähmety liian kovaksi. Sitten vielä sekaan maapähkinää ja auringonkukansiemeniä. Kun pähkinöitä hieman murskaa niin pienimmätkin linnut pystyvät syömään niitä. Auringonkukansiemenet kannattaa laittaa kuorittuina, niin nekin on helpommin käytettävissä ravinnoksi. Sulan kookosrasvan olen yleensä laittanut vanhaan kakkuvuokaan. Talikakun olen ripustanut puuhun roikkumaan leveällä lahjanarulla tms. Tälläisena talviviikonloppuna voi 
paitsi huolehtia pienemmistään,
niin myös vaikka kääriytyä villahuopaan
 selailemaan puutarhakirjoja ja lehtiä 
haaveillen ja suunnitellen ensi kevättä..

 Punakärsämö - Achillea `Red Velvet´

Kuivan kasvupaikan perenna, jonka voi hyvin jättää 

talventörröttajäksi ilahduttamaan pikkulintuja

talvisessa puutarhassa.


 Hybridipioni, Paeonia `Coral Charm´

Toivotan hehkuvan pionin lämpöä

talven tuiskuihin! 


9 kommenttia:

 1. Meiltä linnut häviää pakkasten myötä?! Varmaan naapuriin, jossa on tarjolla muutakin kuin talipalloja;D Setä kertoi tarjoilevansa mm. kuivattuja hedelmiä, kait lähinnä kuitenkin "vain" rusinoita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti käy niin kuin arvelit, ne lähtee muiden herkkujen perään. Tali kyllä ainakin meillä kelpaa hyvin pakkaspäivinä. Saahan siitä runsaasti energiaa.

   Omenoitakin jotkut tarjoilee linnuille, minä en kuitenkaan halua niitä opettaa omenoita syömään. Ajatuksella että oppivaisena eläimenä syövät ne sitten jo syksyllä puusta päin.

   Lintujen ruokikkiminen on yllä palkitsevaa ja kesälläkin on kiva nähdä niiden touhuilevan markilla. Ensin pesän tekoa sitten kosiskelua ja lopulta lapsukaisista huolehtimista :)

   Poista
 2. Laitoin syksyllä pari talipalloriviä mongolianvaahteran oksille, kovat kuhinaa siellä on ollutkin ja punatulkut syövät niin innoissaan vaahteran siemeniä. Harakat meinaavat pistellä talipallot poskeensa, mutta eivät onneksi jaksa roikkua pitkään nokkimassa, kun eivät saa otetta varpaillaan. Tosi kivaa seurata lintujen puuhia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintujen seuraaminen on kyllä mukavaa. Tuumailin juuri että työhuoneen puolelle taloa voisi myös laittaa ruokapaikan linnuille. Siellä kun suurin osa päivästä kuluu näin talvisin, niin olisi kiva välillä katsella niiden touhuja..

   Poista
 3. Meillä käy paljon lintuja pihapiirissä.ollaan laitettu kahteen paikkaan ruokinta paikat
  Pyrstö tiaiset ovat mukavia,ne tulevat suurina parvina,rasva pötköihin niitä on kiva seurata,kyllä ovat vikkeliä kameran kansa kun menen ottamaan kuvaa niin kyllä ne lehahtaa pois.Hyviä pogaus päiviä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopas muuta, ei niitä helposti saa kuvattua ainakaan näillä pakkasilla kun ei tarkene pihalla kauaa olla paikallaan. Mutta joka tapauksessa on kiva seurata pikkulintujen touhuja :)

   Poista
 4. Pitääkin muistaa tuo ensi viikonlopun pihabongaus;eipä meillä suurta lajikirjoa laudalla vieraile,mutta kuitenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu tuo Pihapongaus :) Yritän itsekin muistaa..

   Poista
 5. Meillä lintuja käy yläparvekkeella, muualla kissat niitä hätyyttelee.
  Blogissani on sinulle postia!

  VastaaPoista