Oma puutarhahaaveeni


Kiinnostukseni puutarha-alaan alkoi jo nuorena. 14 vuotiaana menin ensimmäisen kerran puutarhalle kesätöihin. Muistan vielä kuinka kasvihuoneessa tuoksui mielestäni tosi hyvälle :) Kesän jälkeen kuluivat viikonloput ja muut vapaat yhä enenemässä määrin puutarhalla. Koukkuun puutarhatöihin jäin jo silloin enkä ole katunut. Työn tekemisessä on yhä kipinä ja ilo jäljellä.


Harjunpään Taimistolla

Oma taimimyymälämme sijaitsee taimiston yhteydessä


Puutarhuriksi opiskellessani kiinnostuin pihan monivuotisista kasveista. Valmistuttuani menin ensin vanhaan kesätyöpaikkaani puutarhuriksi. Oman yritystoiminnan aloittaminen kuitenkin kiehtoi ja kasvatin perennoja eli pihan monivuotisia kukkia harrastuksena palkkatyön ohella. Silloin jo kauppasin niitä muutamiin taimiliikkeisiin. Hietikon Arvo  Kurikasta oli ensimmäisiä asiakkaitani ja muistan vielä hänen kannustuksensa omaa yritystä perustaessani. Kurikkaan Viherhietikolle meiltä onkin toimitettu taimia siitä pitäen. 


Varsinainen yrittäjän ura  alkoi 1987 kun taimien kasvatukseen sopiva tila tuli myyntiin Karijoella. Kaupat tehtiin ja samassa paikassa Harjunpään Taimisto sijaitsee vielä nytkin.


 Työ taimistolla on paljolti käsityötä.
Taimet koulitaan ruukkuihin, joissa ne kasvatetaan myyntikuntoisiksi.
Tässä työssä on se hyvä puoli että työt vaihtuvat erilaisiksi vuoden kierron mukaan.
Aina myös näkee kättensä työn jäljen.   Uuden kasvukauden alkua odotan innolla joka talvi. Kevättalvella sormet jo kovastikin syyhyävätkin multaan.

Yksityispihojen pihasuunnitelmat ovat työn alla enimmäkseen talviaikaan. Suunnitelmien tekeminen on kasvava osa-alue yrityksessämme. Minulle se on hyvin mieluista ja antoisaa työtä
sillä siinä saa käyttää luovuutta ja sitä kokemusta mikä täkäläisistä kasvuoloista ja täällä viihtyvistä kasveista on kertynyt 25 vuoden aikana puutarhayrittäjänä. 
Nykyään on kiva kun ihmiset tekevät omannäköisiään pihoja. Kaikki ei mene enää niin kaavamaisesti samaan muottiin kuin ennen. Se inspiroi suunnittelemaan erilaisia vaihtoehtoja. Tilatuista suunnitteluista- ja pihatöistä oli tänä vuonna noin puolet rinnepihoja. Sen perusteella voisi luulla että asumme hyvinkin mäkisellä alueellä. Tilauskanta kuitenkin kertoo enemmän siitä että rinnepihat ovat haastavia ja siksi niihin useammin halutaan ammattilainen suunnittelemaan ja toteuttamaan.


Suihkulähteen viimeistelyä rinnepihan alaosassa


Pihasuunnitteluun meillä onkin viime aikoina panostettu mm. hankkimalla siihen ajanmukainen suunnitteluohjelma ja kouluttautumalla. Piharakentamisen uusia tuulia käydään haistelemassa ammattinäyttelyissä, kuten viime kesänä järjestetyssä piharakentamisen maailmannäyttelyssä Hollannissa, jossa oli esillä 66 hehtaaria pihoja.


Toinen kasvava osa-alue on piharakentaminen ja siihenkin on panostettu hankkimalla tarpeellista kalustoa. Mieheni Jukka on  viherrakentajapuutarhuri ja pihatyöt ovatkin paljolti hänen vastuullaan. Nykyään p
ystymme tarjoamaan asiakkaille täyden paketin suunnittelusta alkaen valmiiksi pihaksi. Asiakkaalta säästyy paljon aikaa ja vaivaa sekä myös rahaa kun  kaikki tarvittava hoidetaan yhdestä paikasta. Apunamme meillä on tarvittaessa kokeneet yhteistyökumppanit.  
Myös tässä työssä samoin kuin kaikessa muussakin panostamme laatuun. Työn jäljen pitää olla hyvää ja onhan se. Siitä kertoo jo se että tilaukset tulee usein "puskaradion" kautta.


Keväisin toimitukset alkavat taimimyymälöihin ja omakin myymälä avataan asiakkaille, jotka tulevat nettisivujen innostamina yhä kauempaa taimiostoksille Karijoelle. 


 Oma taimimyymälä Karijoella

Taimia lähdössä Vaasan Kukkatorille

Myös nettikaupan kautta toimitamme taimia. Netttikauppamme on nyt ollut toiminnassa kaksi kautta ja palaute on siitä ollut erittäin hyvää. Taimia lähtee niin syrjäseuduille mistä on pitkä matka taimimyymälöihin kuin pääkaupunkiseudullekin. Nettikaupasta tilaaminen on helppoa ja taimet toimitetaan vaikka lähikauppaan matkahuollon kautta. Nettikaupassa on  perennoista eli pihan monivuotisista kukista kuvien lisäksi hyödyllistä tietoa niiden kasvupaikkavaatimuksista.
Netistä ostetaan paitsi taimia myös yhä useammin lahjakortteja esim. taloa hankkiville pihasuunnitelman hankkimista varten. Ompa pihasuunnittelua ostettu myös äitienpäivälahjaksikin nettisivun innoittamana. Koko yrityksen liikevaihdosta nettikauppa perennat.fi on vielä melko pieni mutta kuitenkin kasvava osa.


Suurimmat haasteet tulevassa näen kilpailussa tuontitaimien kanssa taimiliikkeiden tilauksista. Tämä on tosin tuttu tilanne sillä kilpailua on koko ajan ollut. Tuontitaimien markkinointi  äityy toisinaan tosi agressiiviseksi ja kilpailu on aika raadollistakin. Tässä kisassa meidän valttikorttimme on laatu. Kasvatamme kestäviä, hyviä taimia ja tuotamme 95% niistä itse alusta alkaen, jolloin tiedämme tarkoin millaisia taimia myymme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti