perjantai 3. tammikuuta 2014

Puutarhavuosi 2013


Kerrottukukkainen idänkurjenpolvi
Geranium himalayense "Plenum"


Nyt kun on aika katsoa menneen vuoden tapahtumia niin tyytyväisenä voin kertoa, että yksi iso juttu töissä oli että taimistollamme suoritettiin laatutarha auditointi.


Laatutarha sertifikaatin Harjunpään Taimisto sai 18.11 2013


Hienoa oli että saimme ensimmäisenä taimitarhana auditoinnin läpi ensimmäisellä kerralla. Auditointilomake oli monisivuinen ja siinä kartoitettin kattavasti taimitahatuotantoa ja yrityksen vastuullisuutta sekä luontoa että ihmisiä kohtaan.Olimme mukana "Huvila ja Huussi" TV-ohjelmassa. Piharemonteissa käytettiin meidän kasvattamia perennoja ja yhdestä jaksosta tehtiin nettiin tallenne haastattelustani, jossa kerron mitä kannattaa ottaa huomioon uusia perennoja istuttaessa. Nettitallenteessa perennoja istuttamassa ovat kesätyöntekijämme Maria Pihlajaviita sekä puutarhuriharjoittelijat Hannele Viirimäki ja Heidi Parkkamäki. (Näkyy vielä netissä)

Pihan helppohoitoisuus puhutti kovasti ihmisiä kuluneena vuotena. Pihasta halutaan näyttävä, mutta sen hoitaminen ei saisi viedä paljon aikaa. Tässä maanpeittoperennat ovat oiva apu. Niillä voi peittää mm. puiden alustoja, rinteitä ja muita hankalasti hoidettavia alueita.  Vinkkejäni helppohoitoisemmasta perennaistutuksesta voit lukea aiemmasta postauksestani.


Kukkamessuilla oli hienot aurinkoiset ilmat ja mukava tunnelma 

Viime kesänä osallistuimme kahteen kivaan puutarhatapahtumaan; Uudenkaupungin "Kukkamessuihin" sekä "Avoimet Portit"-tapahtumaan Kristiinankaupungissa. Tällaiset tapahtumat on kivoja kun niissä tapaa aina paljon puutarhaihmisiä. Sain tilaisuuden tavata joitakin blogituttujakin ihan  livenä :)Avoimissa Porteissa järjestettiin tällä kertaa hyvän suosion saanut puutarhan kyselytunti.
Puutarha-alan ammattilaisina paikalla oli Heidi Eriksson, Kjell Wickman ja Riina Kruus.
Tilaisuuden juonsi itsekin innokas puutarhaharrastaja Sonja Lumme.
(alempi kuva vasemmalla)

Kevät ja kesä oli iloisesti kiireistä aikaa. Silloin on taimimyynnin ja kasvien lisäämisen aika. Moni sai meiltä taimilähetyksen netin kautta. Vuoden viimeisessä taimipaketissa marraskuussa lähetimme asiakkaalle kukkivia syysleimuja :) En koskaan aiemmin ole puutarhaurallani pakannut niin myöhään sammalleimuja kukkivina.


Kuvan sininen sammalleimu on erityisen kestävä. 
Sillä on paljon harvemmin talvivaurioita kuin sammalleimuilla yleensä :)

Myöhäisissä syysistutuksissa mullan pinta kannattaa peittää 
vaikka kuivilla lehdillä jotta taimet saavat lisää juurtumisaikaa.


Kesän aikana teimme töitä monenlaisissa pihoissa. Pihatöihin liittyy myös pihojen suunnittelua. Pihasuunnittelusta olen monesti ihan täpinässä niin antoisaa se on työnä :) Minusta on tosi kiva kun pihoja suunnitellessa voin hyödyntää pitkää kokemustani kasvien parissa. 
Nykyään ihmiset onneksi toteuttavat oman näköisiään pihoja eikä mennä vain samalla sabluunalla kuin naapurikin. Viime kesänä meillä olikin työn alla  hyvin monenlaisia pihoja muotopuutarhasta englantilaistyyliseen puutarhaan sekä myös modernimpaa pihaa kivetyksineen ja istutusaltaineen.Viinirypäleen sato oli erinomainen ja se kypsyi tavanomaista aikaisemmin. Ehkä istutan vielä uudenkin köynnöksen..


Tomaattisadosta nautimme vieläkin. Vuoden loppuun tein pitsaa johon käytin vasta kerättyjä suppilovahveroita ja omia tomaatteja pakasteviipaleina sekä tomaattikastiketta omista tomaateista. Pakastin niitä syksyllä reilusti. Myös omista tomaateista tehtyä ketsuppia päätyi pitsaan. 


Viime vuoden sadosta voikin nautiskella näinä pimeinä talvipäiviä.
Ehkä saamme vielä luntakin ennen uuden kevään tuloa.Ihanaa, antoisaa puutarhavuotta 2014


16 kommenttia:

 1. Kiitos ihanasta postauksesta, oli niin mukava lukea kuulumisiasi pitkästä aikaa! Onnittelut sertifikaatista ja toivottavasti tavataan myös ensi kesänä jossakin puutarha tapahtumassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista!
   Oli toisi mukava tavata kesällä. Kenties ensi kesänä uudestaan..

   On se jännä kun jälkikäteen katsoo mitä on tapahtunut vuoden varrella niin siellähän on vaikka mitä. Kaikkea ei saa lyhyeen koosteeseen mahtumaan.

   Poista
 2. Kiitos minä yhdyn samaan kuin Minna Oli ihana lukea kuulumisia
  Onnittelut sertifikaatista Hyvää viikonloppua Heidi Maaria:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma!
   Kuulumisia olikin aika rimpsu tällä kertaa..

   Poista
 3. Upea on ollut puutarhavuotenne! Onnittelut Laatutarha-nimityksestä!

  Omia viinirypäleitä, oih - ja tuo kerrottukukkainen idänkurjenpolvi, oih, oih - arvaa vain syyhyttääkö sormia :)

  Toivottavasti kuluvasta vuodesta tulee yhtä ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista!
   Sydämestä voin suositella kumpaakin niin viinirypalettä kuin kerrottua kurjenpolveakin :) Rypäleistä sain muuten satoa sankokaupalla.. Vain yhdestä Zilga köynnöksestä.

   Poista
 4. Antoisaa puutarhavuotta myös sinulle!
  Ihana kurjenpolvi:)

  VastaaPoista
 5. Onnittelut Laatutarha sertifikaatista !
  Paljon on mahtunut kivoja tapahtumia puutarhavuoteesi.
  Pitää kyllä ensi syksynä itsekin petrata tomaatin säilömisessä. Voin kuvitella miltä omatekoinen ketsuppi ja tomaattikastike maistuvat pitsan päällä, njam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eija!
   Tomaattia kannattaa ilman muuta säilöä niin makoisalta talvella maistuu oman maan herkut. Aina on hyvä mieli kun vaan tulee tehtyä :)

   Poista
 6. Sinulla on ollut ihana puutarhavuosi 2013! Toivotaan että se on sitä tänäkin vuonna, ettei siellä etelässä kasvillisuus ole kovin menneet hämilleen tästä kummasta talvesta. Muistan myös nuo H&H:n jaksot, katsoin kaikki ja ne menivät tosi hyvin. :) Onnea myös tuosta sertifikaatista!

  VastaaPoista
 7. Kiitos Pelaguu!

  Viime vuosi oli tosiaan hyvä ja monenlaista ehti tapahtua. Hiukan aluksi toki jänskätti nuo "Huvila ja Huussi" kuvaukset, mutta ei sitten enään kun alkuun pääsi :) Kummasti auttaa kun aihe on niin perin tuttu. Ja sertifioinnin läpimenosta huomautuksitta olen kyllä ylpeä. Siinä on tosi paljon asioita jotka käydään läpi.

  Onneksi kasvit on hyvin sopeutuvaisia, joten olen vielä aika luottavainen tulevan kasvukauden suhteen. Kelit täällä on kyllä ihan kuin olisi marraskuu. Saas nähdä milloin muuttuu talvisemmaksi.

  VastaaPoista
 8. Oli kiva seurata Huvila ja Huussi-ohjelmaa,kun siellä oli blogimaailmastakin tutut kasvot :)

  Oikein suuret onnittelut ensimmäisinä saamastanne tunnustuksesta. Olen aivan varma,että se tuli oikeaan paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja!

   Itse asiassa meidän tarha ei ollut ensimmäinen auditoitu vaan ensimmäinen taimisto, jolla ei todettu auditoinnissa korjattavia puutteita. Kun audioinnissa ilmenee puutteita annetaan asian korjaamiseen määräaika. Eli perennataimistoni täytti jo tarkastushetkellä kaikki auditointikriteerit. Öh.höm.. Tuntui tosi hienolta. Ja kiva oli tuo "Huvila ja Huusi" juttukin :)

   Poista
 9. Onnitteluni !
  Upea on ollut kesänne ja tuleva on vielä upeampi. Voittamani kartanonpioni on vielä vauva- asteelle vaan ensi kesänä jo edellistä kesää vankempi !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena!

   Hieno kausi on tosiaan takana ja innoissani löhden uuteen puutarhakauteen. Puutarhahommissa tämä vuoden aikojen vaihtelu on sellainen rikkaus että ei pääse kyllästyttämään. Aina kevään koittaessa on yhtä ihanaa.
   Kartanonpioni vahvistuu ensin joitain vuosia ennen kuin kukkaloisto ilmaantuu.

   Poista