sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Nauhuksia ja muuta mukavaa varjoisille kasvupaikoille

Vielä on maltettava odottaa kevään tuloa vaikka kova hinku pihatöihin tuleekin kun katselee näitä kesäisiä kuvia perennataimistolta..

Lisää kuvateksti


Nauhukset

Nauhukset ovat helppohoitoisia loppukesän ja syksyn kukkijoita. Ne viihtyvät  puolivarjoisilla ja varjoisilla kasvupaikoilla. Nauhukset pitävät syvämultaisesta kosteutta pidättävästä kasvupaikasta. Niitä ei tarvise tukemia eikä jakaakaan juuri koskaan. Ne peittävät hyvin kasvualustansa, joten myöskään perkaamisesta ei ole huolta. 


Valtikkanauhus Ligularia prezewalskii

Jo heinä-elokuussa kukkivalla valtikkanauhuksella on pitkä ja kapea kukinto. Siksi sopiikin hyvin perennaryhmien taustakasviksi, mutta on komea myös omaksi ryhmäksi istutettuna

Valtikkanauhus

Kallionauhus Ligularia dentata

Pitkään kukkiva kallionauhus kukkii elo-syyskuussa. Se on hyvä perennaryhmien taustakasvi ja sopii myös omaksi ryhmäkseen. Muista nauhuksista poiketen sen voi istuttaa myös aurinkoisempaan paikkaa.  Punalehtinen "Desdemona" pitääkin enemmän aurinkoisesta paikasta kuin kovasta varjosta.

Kallionauhusta leikkimökin seinustalla


Lapinnauhus Ligularia "Hietala"

Lapinnauhus on hyvin aikainen, se aloittaa kukintansa jo heinäkuussa ja ehtii kukkia ihan pohjoisimmassakin Suomessa. Olen monesti ihaillut Lapinnauhusten kukintaa syyskuussa sukuloidessani Inarissa.Nauhusten suvussa on paljon muitakin käyttökelpoisia  lajeja kuten Soihtunauhus, joka sietää myös aurinkoista kasvupaikkaa, vaikka viihtyykin parhaiten hieman varjoisella paikalla.  Elo-syyskuussa kukkiva Peikonnauhus kasvaa usein reilusti puolitoistametriseksi
4 kommenttia:

 1. Hei, vastavierailulle piipahdin ja ilokseni huomasin, että ei oo kovin kaukana teidän perennataimisto meiltä. Pitää pistää korvan taakse, kun ens kesän kukkapenkkejä alkaa suunnitella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sari,
   tervetuloa käymään! Kiva ettei ole kovin kaukana.
   Yleensä olen itse taimistolla aamusta iltaan, mutta jos etukäteen vinkkaset tulostasi niin voin esitellä sinulle taimistoa ja tietty kasveja

   Poista
 2. Hei Heidi-Maaria, tulin kylään kun huomasin että olit liittynyt blogini Saaripalstan lukijaksi. Kiitos ja tervetuloa! Olipa ihanaa, että löysin tänne, vaikka asun kaukana niin en voi poiketa... mutta on kiva tietää, että teiltä voi myös tilata postitse.
  Perennat ovat heikkouteni ja piha täyttyy niistä jopa selkeyden kustannuksella - niinpä tein uudenvuodenlupauksen, että tänä vuonna istutan pensaita ja paljon: rivejä, ryhmiä, rakennetta!
  Mutta aina niitä perennoja tulee silti jostakin haalittua :-D Kumma juttu! Ne ovat niin ihania.

  VastaaPoista
 3. Hei Saila, kiva että pidät blogistani :) Tervetuloa lukijaksi!

  Perennat on kyllä niin ihania, että helposti sitä alkaa etsimään paikkaa jollekin ihanuudelle, vaikka kuinka olisi muuta ajatellut.. Onneksi näiden kasvien kanssa "sortumiset" on ihan harmittomia verrattuna moniin muihin juttuihin.

  Itse olen aina aivan täpinässä uusista lajikkeista ja kokeiluista, joita minulla on tarhalla jatkuvasti jokunen menossa..

  Olen sellainen "puutarha hullu" että lueskelen vapaa-aikananikin mielelläni puutarhajuttuja ja siten löysin sinun blogisi. Teillä on siellä kevät paljon pidemmällä kuin täällä. Meillä on maa vielä valkoinen. Tämän viikkoinen lumisade ei edes ole sulanut pois. Niin kylmää on ollut.

  Minusta on muuten kiva katsella myös kissa kuviasi. Tosi ihanat kissat sinulla :)

  Mukavaa ja Iloista kevättä!

  VastaaPoista