keskiviikko 1. toukokuuta 2013

"Huvila ja Huussiin" perennat Harjunpään Taimistolta

Viime viikonloppuna töiden lomassa poikkesin Seinäjoen puutarhamessuilla.
Oli kiva katsella messujen tarjontaa ja rupatella puutarhatuttujen kanssa,
joita olikin runsaasti paikalla.

Eva Wuiten kanssa tälläydyimme sormustinkukkien somistaman kaariportin alle kuvaan. Evaan tutuistuin "Huvila ja Huussi"-ohjelman myötä, sillä meidän taimistomme toimitti perennat nyt keväällä ja kesällä nähtäviin "Huvila ja Huussi" ohjelmiin :) Joten ohjelmissa näkyy meidän kasvattamia perennoja ja toisinaan tarhan porukkaakin.

Eva kertoi messuilla puutarhatrendeistä. Erityisesti minua ilahdutti ns. luonnonperennojen suosion lisääntyminen. Nyt käytetään paitsi luonnonlajeja, niin myös niiden uusia lajikkeitakin.

Tällaisia kasveja ovat esim pikkutevakko (Lychnis alpina), joka on lapin luonnonkasvi ja sen valkokukkainen lajike "Snow Flurry". Pikkutervakot houkuttelevat joukoittain pölyttäjiä sopivasti omenapuiden kukkimisaikaan :)

Mm. tädykkeet ja poimulehdet luetaan myös tähän ryhmään sekä tietysti nuo ihanat sormustinkukat, mitä on tuossa yllä olevassa kuvassakin. Kaunis on myös punavalkokukkainen sormustinkukka Digitalis purpurea "Pams Choise"

Myös useimmat maatiaisperennat ovat näitä joko jalostamattomia tai vähän jalostettuja. 
Tuttu kultapallo, Rudbecia laciniata "Goldball"on vanha maatiaslajike. Kultapallon matalampi lajike ei ole niin tunnettu, mutta erittäin kestävä ja käyttökelpoinen perenna. Sen korkeus on muuten alle metrin, vain .70 cm :)

 Kultapallo RUDBECKIA laciniata "Goldquelle"

Nämä tämän tyyppiset perennat vaatisivat oikeastaa ihan oman postauksen, mutta nyt aika ei riitä siihen vaan täytyy rientää tarhalle töihin. Joten laitoin tällä kertaa vain linkkejä. Kurkatkaa niistä ko. kasveja. Kirjoitan sitten toisella kertaa paremmin kasviesittelyjä kuvien kanssa. 

Vielä muutaman jutun haluan nostaa mssuilta esiin;

Ilokseni tapasin siellä vanhan tutun, puutarhuri Maria Kylmäluoman :) 
Maria on vuosia sitten ollut taimistollani kesätöissä parina-kolmena kesänä.
Jo silloin hän oli kovasti kiinnostunut kasveista. Siksi kai tarhalle töihin hakeutuikin.
Nykyään hän on puutarhurina Jokilaakson matkailupuutarhassa Lapualla.


Jokilaakson matkailupuutarhan osasto oli tehty viehättäväksi :)
Marialla on kyllä silmää tuollaisille asioille ja lisäksi käden taitoja toteuttaa ideoita,
 huomasin sen jo silloin kun hän työskenteli meillä.


Yrttejä ja muita ihania kasveja oli laitettu esille..
Jokilaakson matkailupuutarha kannattaa ottaa vierailukohteeksi kun siellä päin liikkuu!

Sympaattiset lampaat :)
Tiesittekös että vielä on pläkkyreitä.
Åkerman tekee näitä ihan oikeasti Suomessa . JES!!

Käyttöesineitä käsityönä :)

 Kattauskilpailuun oli tehty useampi erilainen kesäkattaus :)

Tuloksia en nähnyt mikä kattaus  voitti, 
se kun oli lauantaipäivä kun messuilla poikkesin ja 
messut jatkui vielä sunnuntainkin

Kasvihuone romantiikkaa.
Tuollaista minäkin sitten väsään kun en enää työkseni kasvata kasveja :)
Joskus jos alan eläkepäiville..

Lopuksi vielä pähkinä.
Keitä ovat nämä jotka tällaisissa paidoissa retostelivat messuilla??Iloista vappua !

28 kommenttia:

 1. Kiitos messukuvista, niitä on aina niin kiva katsella. Lähden nyt linkkejäsi ihmettelemään! Ompas kiva, että sun kasvisi ovat siinä telkkariohjelmassa, nythän sitä täytyy jo senkin takia sitten katsoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain :)

   Toivottavasti linkeistä on iloa. Teen paremman postauksen sitten tuon tyyppisistä perennoista kun on vähän enemmän aikaa. Ne on itse asiassa mun "lempilapsia".

   Jep, siellä niitä meidän perennoja on istutettu "Huvila ja Huussi"-pihoille.

   Poista
 2. Kiitos messukuvista niitä katselee mielellään.Minä aina katselen telkasta huvila ja huusia
  nythän se onkiin kivaa kun tietää mistä taimet tulee Hyvää vappupäivää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Kiva ohjelmahan se "Huvilla ja Huussi" on.
   Ja asiantutevampi kuin vaikka norjalainen vastaava. Sitä tässä taannoin katsoin jakson. Huvila ja Huussissa onkin ammattilaiset asialla :)

   Poista
 3. Hienot messukuvat! Kyllä taas sormia syyhyttää kukkamaan kunnostus, mutta kovin on märkää vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista )
   Kohtahan ne pihat varmaan kuivaa. Lämmintä on jo luvassa..

   Poista
 4. No nyt harmittaa vielä enemmän Seinäjoen messujen jääminen väliin. Onneksi kuvista pääsee näkemään edes vähän messujen annista :), kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että poikkesit tänne ja näit sitten edes vähän kuvia kun messut jäi väliin.
   Ole hyvä vain :)

   Poista
 5. Kiitos samoin sinulle, iloista Vappuiltapäivää.!♥

  VastaaPoista
 6. Vappupäivä on kulunut "kevyemmässä" työssä. Hiukan kylvöja ja tarhalla pikku juttuja. Vhän sitä ja vähän tätä.. Huomenna sitten taas pakkaamaan taimia :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos kivoista messukuvista! Ostin itse netistä mäkitervakon siemeniä. Onnistuin sisällä kuivattamaan pienet siemenistä nousseet alut. Pitää kait kokeilla uudestaan ulkona sit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain! Mukava että messukäynnistäni on muillekkin iloa :)
   Sisällä ne pikkuiset taimet kuivahtaa aika helposti. Joskus tein asakkaalle yhdistelmän johon tuli mäkitervakkoa ja päivänkakkaraa. Ihana kukkaniittyn noista aineksista syntyi.

   Poista
 8. Wau! Huvila ja Huussi on ollut alusta asti mun lemppariohjelma. Ihastelen aina, kuinka ammattitaitoinen Eva Wuite on. Paras puutarha ja sisustusohjelma ikinä. Jokainen jakso on nähtävä, nauhalle ehdottomasti ellei uutta jaksoa ehdi katsoa :)

  Seinäjoen messuilla olisi ollut paljon nähtävää, mutta meidän vappu meni kasvihuoneen laajennusprojektissa. Laitan pian siitä kuvia blogiini. Kiitos messukuvista, kiva katsella niitä täällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneen laajennus on toki tärkeä työ. Kokemukseni mukaan kasvihuoneet ei juuri koskaan ole tarpeeksi isoja tai sitten niitä ei vain ole tarpeeksi montaa. Tätä ei monesti meinaa saada perheiden miesväkeä uskomaan.
   Josku muinoin kun esitin veljelleni toiveen että tekisi minulle jälleen kerran yhden kasvihuoneen niin hetken hän tuumi että eiko ne entiset tosiaankaan piisaa.. mutta teki sitten kuitenkin sen kasvihuoneen :)

   Huvila ja Huussia on tosiaan kiva katsoa ja olen kanssasi samaa mieltä Evan ammattitaidosta :) Olikin kiva kokemus olla mukana taimien toimittajana ohjelmassa.

   Poista
 9. Kiva kuulla, että luonnon- ja maatiaisperennat nimetään jo ihan trendiksikin! Jään odottelemaan seuraavaa kirjoitusta niistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikös vain, tästä trendistä olen ihan tosissani iloinen. Monet luonnonkasvit ja maatiaiset on niin helppoja. Eihän niille tartte tehdä juuri mitään kun ne alkuun pääsevät :)

   Poista
 10. Monta vuotta olenkin jo Huvila ja Huussi ohjelmaa seurannut. Pitääkin nyt katsoa vielä tarkempaan siinä istutuksiin käytettäväia kasveja :)

  VastaaPoista
 11. Kiitos tosiaan messukuvista, niitä on kiva katsella ja onnitteluja Huvilaan ja Huussiin -yhteistyökumppanuudesta. Vai mitä tuohon nyt sanoisi. :) Kuten Eijalla yllä, samoin minulla H&H on ollut alusta asti mun lemppariohjelma. :) Niin pittää katsoakin tarkemmin. ;) Veikkaan noita paitojen omistajia puutarhuriopiskelijoiksi?! Jollainen olen itsekin joskus ollut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pelaguu!
   Mukava juttuhan se meille oli tuo yhteistyö "Huvila ja Huussin" kanssa :) Ohjelmalla näyttää olevan blogini lukijoissa monta vaki katsojaa ja miksei, itsekin tykkään ohjelmasta.

   Oikein bongasit paitakuvat. Kauhajoella viherrakentaja puutarhureiksi opiskelevilla oli ko. paidat messuilla. Trossasivat ihan pohjalaiseen tapaan..

   Poista
 12. Kivoja messukuvia. Kiitos kun otit kuvin mukaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos! Kiva että löysit itseäsi kiinnostavia kuvia. :)

   Poista
 13. Bongasinkin sinut tänään Huvila ja huussi -ohjelmassa :). Seinäjoen messuilla kävin sunnuntaina. Eva Wuiten luento oli mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitihän se ohjelma itsekin katsoa :)
   Minäkin pidin Evan esityksestä. Varsinkin luonnonkasvien ja vähän jalostettujen kasvien lisääntyvä käyttö ilahduttaa minua.

   Toinen mistä itsekin aina puhun on että katsokaa miltä näyttää kun tulet pihaasi. Pihaantulo on kaikkein eniten käytetty kohta pihasta ja on itsekin kiva tulla kotiin kun se on kunnossa :)

   Poista
 14. Minäkin bongasin sinut tänään Huvila ja Huussissa. Se on todella kiva suomalainen puutarhaohjelma. Seuraan myös ruotsalaista sarjaa ja tänään alkoi myös ihana Alanin ohjelma.
  Minäkin kävin Seinäjoella puutarhamessuilla ja ihastuin siihen Jokilaakson osastoon.
  Touhukasta toukokuun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Touhua kyllä toukokuussa riittää, mutta mukavaa sellaista.
   Minusta tuo "Huvila ja Huussin" lampi projekti oli tosi kiva. Ja on hyvä että kasvien puhdistava vaikutus oli huomioitu ja tuotiin myös esiin :)

   Poista