tiistai 14. toukokuuta 2013

Miten teen helppohoitoisen perennapenkin


Muutama niksi helppohoitoisempaan perennaistutukseen

Ketoneilikka Dianthus deltoides "Artic Fire"
Herkän kaunis ketoneilikka pitää kuivahkosta, laihasta kasvupaikasta
 
ISTUTUSPAIKAN MAA

Ensimmäinen asia joka kannataa ottaa huomioon on ettei istutusalustassa ole monivuotisia rikkaruohoja ennestään. Eli kannattaa joko poistaa tarkoin juolavehnän ja muiden vastaavien rikkojen juuret kasvualustasta tai sitten laittaa kokonaan uusi kasvualusta.

Monesti ihmiset tuskailevat savimaan kanssa.. Mitä ihmettä tehdä kun pihalla on savinen maa. Kohopenkki on silloin tosi hyvä valinta. Se on yksinkertaista tehdä esim. sanomalehtien avulla.
Katso aiempi kirjoitukseni asiasta.
Melkeimpä kaikki perennat viihtyvät kohopenkissä. Siinä ei jää syksyn vedet makaamaan kasvin juuristoalueelle. Keväällä kasvit hyötyvät kun kohopenkki lämpenee nopeammin kuin tasamaa. Minä tapaan tehdä oikeastaan kaikki perennaistutukset kohopenkkiin.


PALJONKO TARVITAAN TAIMIA

Taimia lähdössä asiakkaalle Matkahuollon pakettina

Perennat kannattaa istuttaa riittävän tiuhaan, jottei tarvitse vuosikausia odottaa kun ne täyttävät kasvupaikkansa. Työ vähenee huomattavasti kun kasvualusta ei ole paljaana :)
www.perennat.fi nettikaupasta voit helposti tarkistaa taimitarpeen.  Se on merkitty kasvin tietoruudukkoon. Sinne olen laittanut ns. yleiset suositukset tarvittavasta taimimäärästä. Hiukan tiheämpääkin istuttamista voi toki käyttää.


Sopivasti tiheässä istutuksessa kasvit täyttää kasvualustan nopeasti, eikä rikoille ole tilaa :)

Harva istutus taas tietää perkaustöitä moneksi vuodeksi :(KASTELUIstutustyössä kastelu on erittäin tärkeää. Koskaan ei kannata istuttaa kuivia kasveja. Kuivat taimet on hyvä  liottaa vaikka vesipaljussa tai ojassa ennen istuttamista. Kastele runsaasti vielä istuttamisen jälkeenkin niin kasvit pääsevät hyvään alkuun.UUDEN KUKKAPENKIN KATTAMINEN

Keväällä kannattaa lisätä pieni kerros uutta multaa perennapenkkiin. Ennen vanhaan laitettiin hyvin maatunutta kompostia, mutta ihan pussimultakin tai turve käy tarkoitukseen.

Yksivuotiset rikkakasvit eivät pääse itämään kun ne eivät saa valoa :) Eli kun teet tämän pienen jutun niin kitkeminen vähenee ihan huomattavasti. Ja ne rikat mitkä itää uuden mullan päälle on helppo nyppäistä pois kuohkeasta pintamullasta. Itse lisään uutta multaa tai pienen kerroksen turvetta uusille istutuksille pari, kolme kertaa kesässä. Ohut kerros riittää kerrallaan. Omassa pihassa käytän myös maatunutta kompostia tähän tarkoitukseen.

Kannataa pitää mielessä että yksivuotiset rikkakasvit itävät kun saavat valoa ja kosteutta. Siksi rikkaruohot usein lisääntyvät maan mylläämisen jälkeen.KASVIEN VALINTA


Perennat jaotellaan aurinkoisen, puolivarjoisen ja varjoisen kasvupaikan mukaan. Ne ovat kuitenkin hyvin sopeutuvaisia. Voit esim. istuttaa aurinkoisen kasvupaikan taimia pieneen katveeseen. Samoin varjokasveja voi istuttaa puolivarjoiseen.

Myös maan kosteusolosuhteet kannattaa ottaa huomioon. Toiset kasvit viihtyvät kuivalla paikalla ja toiset taas tarvitsevat enemmän kosteutta. Katso täältä eri perennojen kasvupaikka vaatimuksia.

Aloittelijoille suosittelen yleensä erittäin helppoja kasveja. Kokeneille konkareillekin ne ovat mukavia. Haastavampia lajeja voi sitten istuttaa mausteeksi muutamia.

Helppoja ovat mm. kullerot  tädykket, monet neilikat, ritarinkannukset ja maksaruohot.


 Jalopähkämö (Stachys macrantha) 
on helppohoitoinen ja näyttävä
Lapin luonnonkasveihin kuuluva niittykullero on
myös erittäin helppohoitoinen.
Istuta kulleron eteen jotain myöhemmin kukkivaa perennaa.

Arovuokko sopii monien muiden kasvien kanssa yhdistettäväksi.
Se täyttää tyhjiä välejä isompien kasvien penkessä tai
vaikka omenapuun alustan maanpeittokasvina.

 Idänkurjenpolvi (Geranium himalayense)
Useat kurjenpolvet ovat helppohoitoisia :)

 Kultapallo (Rudbecia laciniata "Goldquelle")
Suorastaan aurinkoisia loppukesän kukkijoita ovat kultapallot.
"Goldquelle" lajike on tunnetumpaa "Goldball" lajiketta matalampi.
Se pysyy alle metrisenä ollen n. 70 cm.

Monet tädykkeet ovat myös helppoja perennoja.
Loistotädyke hurmaa hienolla sinellään :)ISTUTUSALUEEN KOKO 

Nykyään suositaan  isoja yhtenäisiä istutusalueita. Se on kyllä ihan hyvä juttu sillä niitä on paljon helpompi hoitaa kuin useita pieniä.


Lopuksi vielä aiheeseen liittyvä linkki Pentti Alangon kirjoitukseen Helsingin Sanomissa 

Ihanaa kevätviikkoa - nautitaan lämmöstä ja kasvun ihmeestä

18 kommenttia:

 1. Kiitos kaunis neuvoistasi. On hyödyllistä tietää vähän noista kukista, minä ihastuin tuohon matalampaan kultapalloon kun tuo minulla oleva on niin kamalan korkea vaikkakin kaunis kyllä kukkiessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että postauksesta oli sinulle iloa :)
   Minäkin tykkään tuosta matalasta kultapallosta. Helppo kuin mikä ja kukkii runsaasti.

   Poista
 2. Tämä juttu täytyy lukea ajan kanssa, tämä olis varmasti just mulle tarkotettu. :) Ketoneilikka on kaunis. Bongasin myös sut H&H:sta, hyvin meni! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogit onkin siitä kivoja että juttuhin voi halutessaan palata uudelleen :)

   "Artic Fire" ketoneilikka onkin tosi soma. Kuivahkoon paikkaan kun istuttaa niin kyllä viihtyy.

   Kiitos kehuista :) vähän jänskätti tuo eka kerta katsoa. Seuraava missä ollaan mukana tulee ensi torstaina.

   Poista
 3. Kiitos ihanista neuvoista.Aurinkoisia päiviä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä!
   Ihania aurinkoisia päiviä nyt onkin meidän kaikkien viherpeukaloiden :)

   Poista
 4. Kiitos! =) Just tällaiset postaukset on tosi kivoja! Saa vinkkiä pihan laittoon, ja vähä ideaa mitä kasveja kannattaisi laittaa.=) Omppupuiden alustoja oon just miettinytkin. Kevätkaihonkukkaa jos laittais yhden alle, sit tuo arovuokko ois kyllä kans aivan ihanaa sit jonku toisen puun alle. Kiitos.=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva että postauksesta oli sinulle iloa, ole hyvä vain :)

   Pienijuuriset perennat omenapuiden alla on tosi hyviä. Ne eivät haittaa onenapuun kasvua toisin kuin ruoho.

   Poista
 5. Kiva postaus ja kauniita kasveja. Mukavaa ja työteliästä viikkoa Karijoelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Työteliästä tämä aika tosiaan on. Ei meinaa edes blogoihin ehtiä kurkkimaan.
   Onneksi tämä on niin mukavaa työtä että ei se haittaa vaikka kiirusta onkin :)

   Poista
 6. Hei! Olisin kysellyt miten saan vanhasta kukkapenkistä "uuden" Elikkä olen nyt kaivanut kaikki pois. Penkissä kasvoi mm. lupiineja ja aivan törkeesti rikkaruohoa. En saanut kaikkia juuria kaivettua, mutta laitoin monta monta kerrosta sanomalehteä ja uudet mullat päälle. Paljonko sitä multaa tarvitsee olla kun siirsin siihen vanhat kasvit (malva, isomaksaruoho ja kurjenpolvi) Nyt siinä on n. 40cm multaa. Siihe kohtaan missä kasvoi julmetusti lupiineja olen suunnitellut laittavani juuri maton? (en siis saanut niitä juuria pois kokonaan) Kukkapenkki on L kirjaimen muotoinen. Auttaako se sanomalehti-juttu ns. tappamaan kaikki ne jäämistöt mitä alle jäi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun vanhassa kukkapenkissä on kovin vahvakasvuisia rikkoja tai vanhoja perennoja niin paras keino on kattaa pohja juurimatolla. Lupiinit on juuri tällaisia ja silloin minä tapaan laittaa juurimaton koko alueelle.
   Muihin paikkoihin sanomalehdet toimii hyvin kunhan niitä levittää kyllin paksusti. Lehdet kannattaa kastella ennen kuin levittää mullan.
   40 cm on hyvä mullan paksuus. Multa painuu yleensä melkein neljänneksen mikä kannattaa ottaa huomioon penkkiä tehdessä.

   Poista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. mikä pienijuurinen perenna tai pensas olisi sopiva lumikärhön juurta varjostamaan aurinkoisella paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenpolvista löytyy, samoin ajuruohoista ja monet muutkin pikkuperennat sopivat tuohon tarkoitukseen.

   Poista
 9. Hei! Olen tekemässä perennapenkkiä ensimmäistä kertaa elämässäni ja kaipaisin hieman apua. Suunnitelmissa olisi laittaa neilikkaa, ritarinkannusta ja sammalleimua penkkiin. Penkki on kohopenkki aurinkoisella paikalla. Mahtaakohan kyseiset kukat viihtyä samassa penkissä?

  VastaaPoista