maanantai 27. helmikuuta 2012

Ihania uusia lajikkeita kevään valikoimaan

Ensi kevään perennavalikoimaan on tulossa monta kivaa lajiketta. Sieltä löytyy sekä kestäviä peruslajikkeita että joitakin "karkkeja" harrastajille kuten kivikkotarhaan sopivat pienet kääpiöjapaninakileijat . Niitä on sekä valko-että punakukkaisena. Nänä sirot perennat ovat ehkä kaikkein pienimpiä akileijoja, vain 10-15cm korkeita. Niitä voisi ehkä kokeilla myös kukkapenkin reunaan kohopenkkiin kasvamaan kunhan vieressä ei ole voimakaskasvuisia lajeja. Akileija-lajikkeita ei varmaan voi koskaan olla liikaa. Ovathan ne aivan ihania kevään ja alkukesän kukkia.

Itse pidän kovasti myös  Dalmatiankurjenpolvesta, joka on mattona kukkiva vain n. 10 cm korkea vaaleanpunainen kurjenpolvi. Sen kukan väri on puhtaan vaaleanpunainen, eikä violetiin vivahtava kuten monilla muilla kurjenpolvilla. Tämä kasvi sopii esimerkiksi pionien alla kasvamaan ja maanpeittokasviksi laajemmillekkin alueille. Dalmatiankurjenpolvella on isona plussana vielä kaunis voimakkaan punainen syysväri :)

Verikurjenpolven uusi lajike on  "Elke", jolla on vaaleanpunaiset, valkoreunaiset kukat. Verikurjenpolvet ovat helppoja peittoperennoja ,jotka sopivat myös reunakasveiksi.

Huomionarvoisia on myös silkihanhikit, jotka puskevat mullasta aikaisin keväällä silkkimäiset lehtensä. Ne pysyvät silkin hohtoisina koko kesän. Silkkihanhikkia on voimakkaan punaisena ja keltaoranssina. Ne ovat helppohoitoisia, kokeilemisen arvoisia perennoja :)

"Smokey Blue" valkotäpläimikkä on uusi lajike tästä puolivarjon ja varjon perennasta. Näitä varjoon sopivia kasveja ei koskaan ole liikaa. Tämän perennan kukkien väri vaihtelee sinisestä vaaleanpunaiseen. Siitä saa kivan väripilkun varjon istutuksiin:)

Kultakallioinen on otettu uudestaan lisäykseen asiakkaiden toivomuksesta, samoin prinsessankakkara ja kerrottukukkainen Isopäivänkakkara.

Koristeheiniäkin  kannattaa myös käydä kurkkaamassa. Esimerkiksi hauskan näköinen kierteisesti kasvava Kierrevihvilä on kivan näköinen ruukkuistutuksessakin vaikka valkoisia koristekiviä vasten.

Keväämmällä on vielä tulossa joitain lisäyksiä valikoimaan :) Ja tietysti ihanat tomaatin taimet..
Viimekesän parhaat lajikkeet kuuluvat tottakai valikoimaan + muitakin mukavia lajikkeita on tulossa. Mutta tomaateista lisää sitten vähän keväämmällä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti