sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Talvista eloa taimistolla - ensimmäinen osa

"Hyvää päivää rouva lumikko! Voiko lapset hyvin?".
Taimistollamme asustaa lumikkoja <3 Ihania valkoisia veitikoita, joita ei hankea vasten erota. Siellä ne kuitenkin ovat ja tekevät töitä pitäen paikat puhtaana myyristä :) Nämä pienet veitikat ahertavat melkoisesti saadakseen kyllikseen ravintoa.

Kerran seurasimme uteliasta lumikon poikasta, jonka äidin tai isän näimme vain vilahdukselta. Tämä pikkuinen poikanen sen sijaan viihdytti meitä kurkistelemalla mm. laatikkopinon suojasta <3
Ensimmäisen kerran näin lumikon taimistollamme reilu kaksikymmentä vuotta sitten. Joka vuosi niitä ei näe, kovin arkoja kun ovat. Mutta siellä ne asustavat kuitenkin vuodesta toiseen.

Lumikonpoikanen kasvihuoneella :)

Talvisiin puuhiin kuuluu pikkulintujen ruokkiminen. Minulla on niiden kanssa nimittäin sopimus; talvella ne saavat siemeniä ja talia ruuakseen - kesäkaudella ne puolestaan huolehtivat ympäristön puhtaanapidosta. Pikkuinen tiaispariskunta poikasineen syö kymmeniä kiloja hyönteisiä kesäkaudella. Melkoinen määrä vai mitä? Ja kun näitä lintupariskuntia on monta niin mm. kirvoja ja muita pieniä tuholaisia on huomattavasti vähemmän kuin olisi ilman pikkulintujen apua. On todettu että linnut jäävät helpommin asumaan myös kesäksi paikkaan josta saavat talvella ruokaa. Joten muistetaan kaikki ruokkia pikkulintuja. Myös linnunpöntöt on oiva apu näille pikkuystäville. Tästä linkistä aikaisempaan postaukseeni aiheesta.

Linnunpöntöistä on nyt miljoonan pöntön haaste. Osallistumaan pääset ripustamalla linnunpöttöjä. Ohjeita pöntön rakentamiseen ja omien pönttöjen ilmoittaminen löytyy tästä linkistä.

Ketä siellä luuraa?

Ensi viikolle on luvassa suojasäätä. Silloin kannattaa katsella hedelmäpuita sillä slmällä että jos ne tarvitsevat huolenpitoa. Nimittäin talvella kun päivälämpötila on plussalla on oiva aika putsata hedelmäpuiden runkoja jäkälästä ja muusta ylimääräisestä kasvustosta. Tämän kasvuston suojassa muuten pesii myös tuhohyönteisiä.

Kostealla suojasäällä jäkälän voi pyyhkiä oksista ja rungosta

 vanhalla nahkaisella työhanskallaOman puutarhan sadolla on ihana herkutella kesää odottaessa. 

Uunijussia omena-fariinisokerihillolla ja kanelilla :) 

Tänään saadaan nauttia lauhasta säästä, joten täytyypä lähteä ulos katsomaan mitä kuuluu pikkulinnuille ja ehkäpä näen myös lumikon jäljet :)

IHANAA TALVIPÄIVÄÄ!

10 kommenttia:

 1. Söpöliini lumikko sieltä kurkistelee, ei oikein talvinen suojaväri mustissa laatikoissa toimi :-D
  Lajistoltaan monipuolisen ja tasapainossa olevan puutarhan omistaminen on suuri ilo. Mukavaa kevättalvista päivää sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Olen niin samaa mieltä ja iloitsen paljon noista pienistä ystävistä. Luonnon huomioon ottaminen palkitsee aina :)
   Tuo pikkuinen lumikko oli niin utelias ja luulen että lopulta mamma komensi ettei saa enään kurkkia ihmisiä. Sitä ennen vaihtoi monesti paikkaa ja kurkisteli milloin alhaalta, milloin ylempää laatikkopinossa. Juoksipa kerran jalkojeni juurestakin :)

   Poista
 2. Ihana päivitys! Lumikot ovat tosi sympaattisia otuksia, ja samoin pikkulinnut. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija! Nuo lumikot on kyllä aika hurmaavia. Harvoin vain onnistuu saada kuvia. Melkoisen vikkeliä, mutta ihana tietää että siellä ne asustavat <3

   Pikkulintuja vierailee päivittin aika paljon ruokintapaikoillaimme. Niitä on myös hauska seurata

   Poista
 3. Voi miten suloinen kurkistelija! Iloista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu! Suloinen ja miten pikkuisia ne ovatkaan :)

   Poista
 4. Hei, kivaa kuulla kuulumisia sinulta <3 Vettä sataa täälläkin parhaillaan, mutta vielä on ensi viikoksi luvassa kipakkaakin pakkasta. Olisin muuten ehkäpä jo harkinnut omenapuiden leikkaamistakin, mutta nytpä voisinkin aloittaa putsaamalla jäkälän! Kiitos vinkistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Minna :) Nyt onkin hyvät kelit jäkälän putsaamiseen. Itsekin odottaisin hieman omenapuiden kanssa.

   Ihan pitää itteään pidätellä etten lähde jo kasvuhuoneelle. Kun katson kalenteriin tiedän kyllä jottei vielä ole sen aika

   Poista
 5. Kiva blogi sinulla. Taidankin olla täällä ensimmäistä kertaa. - Luetko puutarhakirjoja? Blogissani on neljän ihanan puutarhakirjan arvonta, käyhän kurkkaamassa. Mukavaa viikon jatkoa Pihakuiskaajan puutarhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli ja tervetuloa toistekkin!
   Ja kiitos myös vinkistä, kurkkaanpa blogiisi pikapuoliin :)

   Poista