maanantai 6. lokakuuta 2014

Syysistutuksia

Jos kukkasipulisi on vielä istuttamatta niin ei hätää. Vielä ei ole ollenkaan myöhäistä saada kukkaloistoa kevääksi. 

narsissi "Tahiti"

Tällä viikolla meidän omaan kukkapenkkiin päätyy mm. narsissit "Tahiti" ja "Obdam". Seurakseen ne saavat pioneita, komeamaksaruoho "Matroonaa". Ehkä myös esikoita, ne kun ovat paitsi kauniita niin myös hyviä perhoskasveja.
Viime syksynä istutin "Tahitia" ruukkuihin ja sain palkaksi tosi muhkean ja pitkään kestävän kukinnan. Tämä narsissi ei kukan koossa pihtaile :) Istutan ne isoista sipuleista sillä kukinnon koko  kasvaa sipulikoon myötä. Erittäin muhkean kukinnan saa kun valitsee 16/18 kokoisia narsissin sipuleita.

tulppaani "Scarlet Baby"
Myös tulppaaneita ajattelin vielä istuttaa. Niistä saa mukavaa väri ilottelua keväällä. Esim. tämä "Scarlet Baby" lajike on aivan ihana aikainen tulppaani  :) 
Näitäkin voi istuttaa myös ruukkuihin. Vähän harmittaa kun ei tullut otettua kuvaa silloin kun ruukku oli punaisenaan kukkia. 
No, ehkä ensi keväänä..


Tänä keväänä "Scarlet Baby" sai jopa lunta niskaansa muttei siitä piitannut vaan kukki siitä huolimatta upeasti vielä lumien sulettua.

Kun istutan kukkasipuleita ruukkuihin niin vien ne joko kellariin tai kaivan multakasan kylkeen ja peittelen sinne talveksi kuivilla lehdillä. Laitan vielä pressun tms. sateen suojaksi. 
Keväällä on kiva nostaa tulppaani-ja narsissiruukkuja esille vaikka porraspäähän. 


Syyshortensian kukat ilahduttavat pitkään loppukesästä pakkasiin asti

Myös pensaita, puita ja perennoja voi vielä vallan hyvin istuttaa.
Kasvuun lähtö on sitten nopeampaa keväällä kun taimet on jo paikoillaan. Ruukkutaimet ei aina ehdi myöhäisessä istutuksessa juurtua. Asiaa voi avittaa vaikka laittamalla reilun kerroksen kuivia lehtiä tai pakkasharsoa kasvien tyvelle. Itse käytän tätä konstia useinkin.

Perhoskasveja kannattaa suosia istutuksissa.
Tämä kimppu on tehty hyvistä perhoskasveista. 
Kasvitiedot löytyy aiemmasta bloggauksesta
Keväällä on hyvä tarkistaa syysistutukset. Joskus routa nostaa paakkuja hieman ylös. Asia korjaantuu helposti kun vain painauttaa taimen takaisin paikoilleen. Tämä on parasta tehdä heti maan sulettua.

Iloista syksyn jatkoa halusitpa sitten vielä jatkaa pihatyökautta tekemällä istutuksia tai vain nauttia syksystä ihan muutoin vain!

12 kommenttia:

 1. Minäkin sorruin vielä viikonloppuna marketin tarjoussipulipussien ääressä - säälihän ne olisi ollut sinne kuivumaan jättää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo "sortuminen" ei ole ollenkaan pahimmasta päästä. Kukkaloistoa siis tiedossa keväällä :)

   Poista
 2. Joka kevät minäkin kiitän itseäni kukkasipuleihin sortumisesta! Ootko Heidi koskaan kokeilla laukkojen hyötämistä kukkaan? Tuli mieleen, että nekin voisi olla aika ihania ruukussa!
  Saattaisivat vaan tarvita pidemmän esikasvatusajan lämpimässä kuin narsissit ja tulppaanit. Olen pitänyt narskujen kohdalla "vajaata kahta viikkoa" ja tulppaaneilla "noin kahtaviikkoa" sopivana aikana hiukan lämpötilasta riippuen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin viime syksynä myös laukkoja ruukkuun. Mulla oli yksi sekaruukku missä oli laukkojen kanssa muitakin kukkasipuleita. Laukat kukki reilusti narsissien jälkeen. Ruukun otin muistaakseni huhtikuussa kellarista.

   Poista
 3. Mulla on niin lämmin kellari, että kun yritin joskus siellä säilyttää kukkasipuliruukkuja, niin lähtivät aivan liian aikaisin kasvuun. Mutta siksipä onkin mielenkiintoinen tuo vinkkisi multakasan vieressä talvettamisesta. Niin ja voisinhan upottaa myös kompostiin, hmm.... vielä ehtii. Täällä on vielä syyshommat pahasti kesken, siksipä toivon että lämpivät jatkuvat ja talvi voisi tulla sitten jouluksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sopisi minullekkin erinmaisesti että talvi tulisi vasta jouluksi.
   Meillä on omassa pihassa vasta aloiteltu pihatöitä. Asiakkaat ensin..

   Poista
 4. Samaa sipulien piilottamista täälläkin on harrastettu! Monenlaisia narsisseja, tulppaaneita ja laukkoja istutin vanhoille paikoille ja osan narsisseista laitoin saareen. Musta tulppaani oli melkein jo hävinnyt, sitä laitoin monta pussillista lisää.
  Alesta ostin alkusyksystä perennoja ja pensaita ja aina vähän pelkään,että ne eivät pääse kasvuun näin myöhällä. Sinun kirjoituksesi antaa toivoa!
  Toivotaan myöskin kuulaita ja kauniita syyspäiviä, lumesta nautitaan vasta jouluna, sovitaanko niin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, teen istutuksia usein syysmyöhälle. Suoja syksyn lehtinä tai vaikka kuorikatteena antaa paljon lisää juurtumisaikaa. Joten rohkeasti vain kokeilemaan ja hyödyntämään hyvä syyskausi :)

   Poista
 5. Minä tänän vasta laittelin sipuleita maahan muutamia pusseja .Kysynpä Heidi Maaria sinulta sellaista Metsässä oli kuollut muurhaispesä olen kuullut että se olisi hyvää lannoitetta kukile onko siinnä perää voiko sitä laittaa kukkapenkkiin .
  Kiitos neuvoista Hyviä syyspäivistä ! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa että tuosta muurahaispesästä minulla ei ole kokemusta, joten ikävä kyllä nyt en osaa auttaa.
   Toivotaan että sipulikukkasi loistavat kauniisti keväällä!

   Poista
 6. Syyshortensiat ovat niin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän kovasti syyshortensioista, ne tuovat loppukesän ja syksyn istutuksiin kivasti runsautta suurilla kukinnoillaan.

   Poista